Yırtıcı Etoburların Araştırılması ve Takibi

BOZAYI 

Ursus arctos

2012 yılında, ülkemizde bayrak tür olarak kabul edilen ve en büyük kara hayvanı olan bozayıları yakalamaya ve takip etmeye başladık.

2013 yılında uydu vericili tasma aracılığıyla takip ettiğimiz bir bozayı (Ursus arctos), Sarıkamış ormanlarından Artvin’e gidip, kış uykusu için Sarıkamış ormanına dönerek hem dünyada kayıtlara geçen ilk göçmen bozayı oldu hem de yaban hayatı koridoru için KuzeyDoğa Derneği tarafından önerilen ağaçlandırma güzergahını kullanarak, bu rota önerisinin uygun bir seçim olduğunu doğruladı.


Bu fotoğrafta gördüğünüz Karadayı isimli bozayının ağırlığı 360 kg’dı.

Tasmalar, iki yıllık izlemenin sonunda bozayının boynundan otomatik olarak düşmekte.

Halen devam etmekte olan yakalama ve takip çalışmaları ile bozayıların (Ursus arctos) yaşam alanları ve mevsimsel olarak davranışları hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Genetik çeşitlilikleri ve beslenmeleri hakkında bilgi sahibi olmak için alınan örnekler laboratuvar çalışmaları ile inceleniyor.

Onları korumak ve durumlarını iyileştirmek için ilk adım, onlar hakkında bilgi sahibi olmak ve yaşamsal ihtiyaçlarını anlamak.

Çalışmalarımız sonucu elde ettiğimiz verilerin analiz sonuçları bizlere, doğa koruma çalışmaları için bilimsel dayanak sağlıyor.

Daha detaylı bilgi için:

Kütüphanede ilgili kısma git